- Konu Başlıkları
- Gap Turları Sıra Gecesi
- Sıra Gecesi Nasıl Yapılır? – Güneydoğu Gece Hayatı
- Sıra Gecesi Kavramları – Güneydoğu Gece Hayatı
- Sıra Gecesi Kuralları
- Sıra Gecesinde Ne Yenir?
- Sohbetler, Müzikler, Oyunlar – Güneydoğu Gece Hayatı
Gap Turları Sıra Gecesi
Güneydoğu gece hayatı geleneksel ezgilerle canlanıyor…
Renkli ve zengin bir kültüre sahip Güneydoğu Anadolu bölgesinde eğlenceler de yöresel tarzda yapılmaktadır. Çok farklı toplulukları bir araya getiren güneydoğu eğlenceleri, özellikle turistler tarafından büyük ilgi görüp, turizm alanında da sıkça kullanılmaktadır. Sıra geceleri bu eğlencelerin en bilindik olanıdır. Gap turları düzenleyen firmalar Güneydoğu’nun geleneksel sıra gecelerini tatilcilere sunarlar.
Gece kulübü, bar ve disko sayısının çok az olduğu bölgede müzik kültürü türküler üzerine yoğunlaşmış durumdadır. Hemen her şehirde türkü barları rahatlıkla görebilirsiniz. Gap turları esnasında da ekstra katılımlı olarak yörenin en önemli ve eski eğlencesi olarak bilinen sıra gecesine gidilir. Yemekler yenir, şarkılar söylenir, dans edilir, fotoğraflar çekilir, keyifli bir anı oluşturulur…
Sıra Gecesi Nasıl Yapılır? – Güneydoğu Gece Hayatı
Güneydoğu eğlencelerinde sıra geceleri ayrı bir öneme sahip. Bölgenin yaşayışını ve kültürünü aktarıyor.
Sıra gecesi Şanlıurfa kültürünün bir parçası olarak görülüyor. En az 400 – 500 yıllık bir geçmişe dayanan bu kültür, sohbet ve muhabbet ederken bir yandan; edebiyat, musiki, birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma, usta-çırak geleneği, küçüğe sevgi, büyüğe hürmet gibi özellikleri aşılamak üzerine kurulmuştur.
Sıra geceleri günümüzde de benzer şekilde devam etmektedir. Tek farkı Güneydoğu yemekleri kültürünün de eklenmiş olmasıdır. Şanlıurfa menşeili bu kültürde, şimdiki zamanda, yerel kıyafetler giyilerek, evin avlusunda ya da salonunda veya bu bölgedeki otellerin sırf bu geceler için ayrılmış bölümlerinde sıra sıra ve karşılıklı olarak kalabalık bir grup oturup, hem türkü söyler hem de çiğ köfte yapıp, içeceklerini içerler.
Sıra gecesi nasıl yapılır, ne yenir, neler içilir, hangi şarkılar söylenir merak ediyorsanız sayfamızı dikkatlice okuyunuz.
[widget-131]
Sıra Gecesi Kavramları – Güneydoğu Gece Hayatı
Sıra gecesi kendine özel kavramlara ve kalıplara sahiptir. Bu özel geceye katılmadan önce etkinlik hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var. Kullanılan sözcüklere kulak aşinalığınız olursa gecede daha çok eğlenirsiniz.
Sıra günü: Geleneksel olarak gece yapılan bu tören eğer sabah ya da öğlen vakitlerine alınırsa sıra günü adını alır.
- Sıra gezme: Belirli bir topluluğun haftada bir toplanmasına denir.
- Sıra arkadaşlığı: Topluluklar kendilerini bu isimle anarlar.
- Sıra başkanlığı: Temsil, idare ve düzenleme görevlerini alan kişilerin oluşturduğu topluluğa denir.
- Sıra kasası: Toplanan paraların koyulduğu yerdir.
Sıra Gecesi Kuralları
Bu organizasyonlarda uyulması gereken belirli kurallar vardır. Sıra gecesi kuralları:
- Herkes belirlenen saatte gelmek zorundadır. Geç gelenlere sembolik cezalar verilir.
- Yaşça büyük olanlar ve misafirler üst tarafa oturtulur.
- Genellikle yerde bağdaş kurularak oturulur.
- Temiz giysilerle gelmek gerekir.
- Misafir çağırmak çok hoş karşılanmaz.
- Başkan kurallara uymayanları uyarır ve disiplini bozanlar cezalandırılır.
- Toplanan paralar ihtiyacı olan kişilere yardım olarak dağıtılır.
Sıra Gecesinde Ne Yenir?
Bu özel akşamların olmazsa olmazı ikramlardır. Sıra gecesi yemekleri:
- Yumurtalı ve yağlı köfte
- Kıyma
- Bostana
- Koruk ve çoban salatası
- Kadayıf
- Burma
- Hırtlevik
- Palıza
- Meyve
- Ayran
Sohbetler, Müzikler, Oyunlar – Güneydoğu Gece Hayatı
Sıra gecesi sadece yemek ve içmek için düzenlenmez. Esas olarak önemli sorunların tartışıldığı, düşüncelerin paylaşıldığı geleneksel bir Şanlıurfa toplantısı olarak kabul edilir.
Kişilerin mesleklerine ve kültürel yapılarına göre ele alınan konular değişir ancak daha çok eğitim, ekonomi, sanat, edebiyat, siyaset din, Şanlıurfa’nın sorunları konu edinilir. Sıra gecesi her biri kendi konusunda uzman, halkın beğendiği ve takdir ettiği kişiler tarafından da yapılır. Kent ile ilgili her mesele bu gecelerde konuşulabilir.
Usta – çırak geleneği içinde sanatçılar müziklerini icra ederler. Genellikle ağır şarkılarla başlanır, makamın seyrine göre türkü, ilahi, gazel ve hoyrat okunur. Bağlama, zurna, cümbüş, kaval gibi halk müziği sazları ile birlikte ud, keman, kanun, tanbur kullanılır. Ayrıca değişik oyunlar da oynanır. Siz de Gap turları ile bu eşsiz gecelere tanık olabilir, farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Sıra gecesi gibi geleneksel eğlenceler ile kültürümüzü yakından tanımış olacaksınız.
[widget-130]